Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

MyMuwaqqit

MyMUWAQQIT – PEMBIMBING MUSAFIR MUSLIM

Persatuan Falak Syar'i Malaysia (PFSM) telah mengambil satu inisiatif menyediakan penyelesaian untuk umat Islam menentukan waktu solat dalam penerbangan (WSDP) Inisiatif ini tercetus disebabkan kegusaran umat Islam mengenai waktu solat ketika berada dalam penerbangan disebabkan ketiadaan panduan yang tepat.

PFSM menggunakan gabungan tenaga ulama saintis tempatan, untuk melakukan kajian fenomena langit dan matahari, dalam penerbangan jarak jauh, untuk mendapatkan parameter yang diperlukan untuk perkiraan waktu solat di ketinggian penerbangan pesawat. Kajian telah menghasilkan 52 set data yang meliputi 45 penerbangan mulai tahun 2011 hingga 2012. 

MyMuwaqqit telah dilancarkan pada 19 November 2015 oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri YB Mejar Jeneral (B) Dato' Seri Jamil Khir bin Haji Baharom

IMG-20151119-WA0014

Read more: MyMuwaqqit

Kunjungan Hormat Cucu Sheikh Abdullah Fahim

Persatuan telah menbuat, pada bulan September lalu, satu kunjung hormat ke pejabat YBhg Dato Hj Ibrahim b Ahmad Badawi, iaitu cucu kepada Allahyarham  Syeikh Abdullah Fahim, seorang tokoh falak di Nusantara.

Read more: Kunjungan Hormat Cucu Sheikh Abdullah Fahim

You are here: Home All Articles Berita Latest