Fenomena Astronomi Bulan Februari 2010

Category: Solar System Published: Wednesday, 03 February 2010 Written by Kassim Bahali

Fenomena Astronomi Februari 2010

 

Sebelum kita membicarakan fenomena langit bagi bulan Februari, saya ingin menarik perhatian pembaca berhubung dengan satu peristiwa  bersejarah  mengenai penerokaan angkasa lepas yang berlaku di dalam bulan Februari. Empat puluh empat tahun yang lalu pada tanggal 3 Februari 1966, pihak Kesatuan Soviet (USSR) telah berjaya mendaratkan proba Luna 9  di permukaan Bulan buat pertama kalinya dalam sejarah.  Luna 9 adalah proba tanpa manusia dengan beratnya 99 kg telah mendarat di Oceanus Procellarum yang merupakan  maria yang terbesar di Bulan. Maria ini boleh dilihat dengan mata kasar di malam hari dari Bumi. Luna 9 telah berjaya mengambil gambar permukaan Bulan secara dekat dan mengirimkannya ke Bumi. Peristiwa tersebut telah merancakkan usaha untuk manusia mendarat di permukaan Bulan dan akhirnya pihak NASA telah berjaya mendaratkan manusia yang pertama di permukaan Bulan pada tahun 1969.

Bulan ini  banyak fenomena astronomi yang menarik berlaku di langit untuk kita saksikan. Langit malam bulan ini  dihiasi  dengan bintang-bintang yang terang, buruj-buruj, bulan dan planet. Buruj Orion atau Pemburu mendominasi langit malam bulan ini. Ia berada di tengah langit pada jam 10.00 malam di awal bulan. Tiga bintang sebaris terdiri dari Mintaka, AlNilam (tengah) dan Alnitak mudah dikenali. Berhampiran di sebelah selatan dengan buruj ini ialah buruj Canis Major atau anjing besar yang terkenal dengan bintang yang paling terang di langit, Sirius. Buruj Taurus juga terletak bersebelahan dengan buruj Orion, buruj ini mudah dikenali dengan bintang yang berwarna merah, Aldebaran. Saiz bintang ini   yang sangat besar, 44 kali diameter Matahari.

Selain itu buruj Gemini pula terletak berhampiran di sebelah utara buruj Orion. Buruj ini mengandungi dua bintang cerah iaitu Castor dan Pollux yang digambarkan sebagai dua kepala adik beradik kembar. Berhampiran dengannya pula ialah buruj Canis Minor dengan bintang Procyon bintang yang paling terang di dalamnya. Manakala di bahagian timur langit dihiasi oleh buruj Leo dengan bintang Regulus bintangnya yang paling terang.

Di langit selatan pula dihiasi oleh buruj Carina dengan bintang Canopus sebagai bintangnya yang cerah. Turut menghiasi langit selatan ialah buruj Eridanus yang mempunyai bintang Achernar, bintang yang ke-9 paling terang di langit.

 Pada awal bulan ini,  Bulan menghiasi langit dengan fasa suku akhir. Bulan terbit di ufuk timur selepas kira-kira  dua jam Matahari terbenam di ufuk barat. Permukaan bulan yang kelihatan kurang  50% dari keseluruhan permukaan Bulan. Sekitar jam 11 malam, 2 Februari, Bulan dan planet Zuhal muncul di ufuk timur, kedua-duanya  kelihatan berdekatan dengan sudut pisahan 7 darjah. Kedua-dua objek ini berada di tengah langit pada jam 4.30 pagi 3 Februari.  Pada kedudukan ini lebih mudah untuk mencerap Zuhal dengan mata kasar atau binokular.

Pada sekitar 2.35 pagi, 8 Februari,  kita akan dapat menyaksikan Bulan terbit bersama-sama dengan  bintang Antares di ufuk timur. Bintang Antares berwarna merah, bintang yang paling cerah dalam buruj Scorpio. Antares adalah bintang yang bersaiz sangat besar, jejarinya 800 kali jejari Matahari. Jika dibandingkan saiz diantara keduanya Matahari kelihatan seperti satu titik.  Pada pagi tersebut Bulan dan Antares  kelihatan berdekatan, mereka berada pada pisahan sudut 1.5 darjah.  Ini satu pandangan yang menarik yang boleh dilihat dengan mata kasar di awal pagi. Sebelum waktu subuh  kedua-duanya berada pada altitud 35 darjah dari ufuk. 

Pada 12 Februari,  Bulan berada dalam fasa sabit tua, dalam taqwim Islam ini adalah hujung bulan Safar tahun 1431 Hijri. Selepas waktu subuh jika ufuk timur  tidak berawan atau berkabus kita akan dapat menyaksikan Bulan sabit  dan planet Utarid berada berdekatan.  Utarid adalah planet yang paling dekat dengan Matahari yang hanya boleh dilihat dengan mata kasar diawal pagi atau senja. Pada pagi tersebut kedua-duanya berada pada jarak pisahan 2.3 darjah.

Pada 10.00pagi 13 februari, Bulan berada pada jarak 406,504km kedudukan paling jauh dari Bumi dalam tahun 2010. Jarak Bulan-Bumi tidak tetap, jarak tersebut sentiasa berubah semasa Bulan mengorbit Bumi. Ada ketikanya ia berada dekat dengan Bumi dan ada ketika jaraknya paling jauh dari Bumi.

Pada 14 Februari, adalah hari cerapan hilal bulan Rabiul Awal 1431 Hijri taqwim Islam. Hilal ialah fasa bulan yang paling awal selepas Ijtimak (new moon) dan bentuknya seperti sabit yang halus. Hilal berada pada altitud 1 darjah dari ufuk pada petang ini. Pada altitud ini hilal sukar untuk dilihat kerana terlalu rendah dengan ufuk. Pada keesokkan hari selepas Matahari terbenam, bulan berada pada altitud 10 darjah dari ufuk. Jika keadaan ufuk barat cerah, ia  boleh dilihat dengan mata kasar, pembaca boleh mencuba. Jika asas taqwim Islam berdasarkan pergerakan Bulan, begitu juga dengan taqwim Cina. Permulaan taqwim Cina bergantung kepada Ijtimak yang berlaku dalam bulan Januari - Februari. Justeru itu tahun baru Cina 2010 jatuh pada 14 Februari dan tahun 2010 adalah tahun harimau. 

Pada malam 21 Februari,  Bulan menghampiri fasa separuh, pada malam ini ia kelihatan hampir dengan gugusan bintang yang dikenali dengan bintang tujuh beradik atau Pleaides. Gugusan bintang ini adalah diantara gugusan bintang yang hampir dengan Bumi dan dikenali dalam banyak tamaddun seperti Parsi, India dan Islam. Dalam tamaddun Islam ia dikenali sebagai As-Surayya. Dengan mata kasar gugusan bintang ini kelihatan berdekatan antara satu sama lain.

Pada 26 Februari, pada malam ini Bulan kelihatan hampir dengan planet Marikh, sudut pisahan di antara keduanya sekitar lapan darjah. Kedua-dua objek ini boleh dilihat di langit timur diawal malam, di tengah langit ketika tengah malam dan terbenam di ufuk barat sekitar jam 5.00 pagi. Planet Marikh kelihatan seperti bintang berwarna merah di sebelah kiri atas Bulan. Manakala di sebelah bawah Bulan kelihatan bintang Asellus Australis dalam buruj Cancer. Keduanya kelihatan sangat dekat, sudut pisahan antara keduanya sekitar 1.5 darjah.

Galaksi Bima Sakti juga menghiasi langit bulan ini, ia kelihatan seperti jaluran awan putih yang malap merentasi dari langit Tenggara hingga ke Barat-laut. Ia boleh dilihat dengan mata kasar jika langit cerah dan tempat cerapan yang gelap yang tiada gangguan cahaya.atau cahaya Bulan.

Fenomena astronomi Februari 2010 diakhiri dengan kehadiran  Bulan purnama dengan cahayanya yang terang menyinari sepanjang malam.

Bagi mengenali objek-objek langit bulan ini kita boleh menggunakan peta bintang seperti di muka sebelah. Peta bintang ini menunjukkan bintang, planet, buruj dan galaksi Bima Sakti. Saiz bintang menunjukkan kecerahan, bintang yang cerah ditunjukkan dengan saiz titik yang besar. Bintang yang ditunjukkan adalah bintang-bintang yang cerah dengan magnitud  kurang dari 4.

Peta bintang ini boleh digunakan untuk pada jam 10.00 malam pada awal Februari, 9.00 malam di pertengahan Februari dan 8.00 malam di akhir Februari. Planet yang ditunjukkan untuk pertengahan Februari.

Panduan cerapan langit malam  menggunakan peta bintang;

Cerapan  langit utara

i. Berdiri menghadap arah Utara. ii. Pegang peta bintang tepat di atas kepala. Pegang dengan tangan kanan di bahagian label A dan tangan kiri di label B peta bintang. Pastikan tengah peta bintang tepat di atas kepala dan Utara di peta bintang sama arah dengan Utara sebenar.

Anda akan dapati bintang yang di tengah peta bintang adalah bintang di atas kepala. Bintang yang dekat dengan garisan ufuk peta bintang berada rendah dengan ufuk sebenar. Mulakan mengenali bintang dengan bintang yang cerah dan mudah dikenali. Seterusnya anda boleh mengenali planet, bintang dan buruj menggunakan peta bintang tersebut.

Cerapan langit selatan

i. Berdiri menghadap arah selatan. ii. Pegang peta bintang tepat di atas kepala. Pegang dengan tangan kanan di bahagian label B dan tangan kiri pegang di label A peta bintang. Pastikan tengah peta bintang tepat di atas kepala dan Selatan di peta bintang sama arah dengan Selatan sebenar.

Cerapan langit malam perlu dilakukan pada malam yang cerah, kurang berawan atau mendung. Hindari dari gangguan cahaya lampu dengan menutup lampu luar atau halaman. Apabila kita berada dalam persekitaran yang gelap kita akan dapat melihat langit dengan lebih baik. Tunggu beberapa minit sehingga mata kita dapat menyesuaikan dalam keadaan gelap. Lebih lama kita dalam keadaan gelap lebih banyak bintang yang akan dapat di lihat.


Peta bintang untuk bulan Februari 2010

 

 

 

starchartfeb10 Hits: 4159